Nu scăpăm nici pe departe de scumpiri: speranțele ni se spulberă de la vârful UE

de: Mădălina Bahrim
10 02. 2023

Dacă sperai că în curând te vei bucura de prețuri mici și vom scăpa cu toții de acest mare coșmar al crizei inflaționiste, din păcate nu va fi așa.

Deși au existat anumite analize și opinii ce indicau o potențială retragere a inflației, cele mai recente date venite de la Uniunea Europeană, respectiv de la Banca Centrală Europeană, arată cu totul și cu totul altceva.

Se pare că, potrivit unei analize din decembrie 2022, ale cărei date au fost oferite publicității acum, inflația nu va face pași în spate ci, din contră, sunt foarte mari șanse să avanseze și mai mult.

Cu alte cuvinte, nu doar că nu vin scăderile de preț, dar e posibil să ne confruntăm cu scumpiri noi în perioada următoare.

Așteptările medii privind inflația în următorii trei ani au urcat la 3% în decembrie, de la 2,9%, după cum transmite BCE. Amintim că zona euro a ieșit din 2022 cu o inflație de 8,5%.

Prețurile mici nu vin prea curând peste noi, inflația rămâne la putere

Referitor la evoluția prețurilor strict din țara noastră, relevante sunt așteptările pe care le conturează BNR, adică banca noastră centrală. Instituția susține că rata anuală a inflației a scăzut la 16,37 la sută în decembrie 2022, de la 16,76 la sută în noiembrie, rămânând doar marginal deasupra nivelului prognozat, în principal ca efect al ieftinirii combustibililor, pe fondul descreșterii cotației petrolului și al aprecierii leului în raport cu dolarul SUA.

Astfel, în ultimul trimestru al anului trecut, rata anuală a inflației a ajuns pe un platou, așa cum s-a anticipat, înregistrând pe ansamblul intervalului o creștere mult mai modestă decât în trimestrele precedente (de la 15,88 la sută în septembrie), în condițiile accentuării impactului dezinflaționist al dinamicii agregate a componentelor exogene ale IPC, sub influența scăderii considerabile a prețului combustibililor.

„Prognoza actualizată evidențiază perspectiva descreșterii semnificativ mai alerte a ratei anuale a inflației până la mijlocul anului viitor decât s-a anticipat anterior, îndeosebi din trimestrul III 2023, în condițiile prelungirii schemelor de plafonare și compensare a prețurilor la energie până la 31 martie 2025 și ale redefinirii caracteristicilor acestora începând cu 1 ianuarie 2023”, transmite BNR.

În continuare, BNR spune că rata anuală a inflației este așteptată să coboare la nivelul de o cifră încă din trimestrul al treilea al anului curent – în devans cu aproape trei trimestre față de prognoza precedentă –, și să se situeze în decembrie 2023 mult sub valoarea anticipată anterior, pentru ca în ultimul semestru al anului viitor să-și încetinească vizibil scăderea, rămânând la finele orizontului proiecției ușor deasupra intervalului țintei.